Diş Röntgeni

diş röntgen kapak

Diş Röntgeni

diş röntgeni

Diş röntgenleri, radyografiler, diş doktorlarının hastaların ağız sağlığını ve dişlerin kök durumlarını net görüntülemek amaçlı kullandıkları radyografik görüntülerdir. Ağız, çene ve diş yapısını ayrıntılı incelemek için, diş muayenesi öncesi röntgen çekilmesi şarttır. Diş hekimi çürük diş röntgen görüntüsünü, dişler arasındaki boşlukları ve dişlerin pozisyonlarını görebilir. Muayene esnasında, doğru tanı konulabilmesi ve doğru tedavi uygulanabilmesi için son derece önemli bir rol oynar. 

Diş Röntgenleri Neden Çekilir?

Diş röntgeni, ağız içi muayene öncesi, dişlerdeki sorunları daha net ve ayrıntılı görüntülemek için çekilir. Bazen diş köklerinde oluşan problemleri ağız içi muayene sırasında tespit etmek mümkün olmayabilir veya hastanın çene kemiği(çene kemiği ağrısı vb.) ile alakalı bir sorunu varsa, bu sorunu röntgen görmeden tespit etmek oldukça zordur. Röntgen, çene ve diş tedavilerinde oldukça büyük önem taşır. Çürük diş röntgen görüntüsü, gömük diş görüntüsü, implant yapılması gereken kemikteki yeterlilik, kökte oluşabilecek lezyonlar gibi problemleri ancak röntgen ile tespit edilebilir. 

Diş Röntgeninin Zararı Var Mı?

Diş röntgeni minimum düzeyde radyasyon içerir. Bu nedenle çocuk veya yetişkin hastalar için bir tehlike söz konusu değildir. Röntgen sırasında hastanın göğüs bölgesi üzerine koruyucu bir kurşun önlük giydirilir. Özellikle çocuk hastaların bu önlüğü mutlaka giymesi gerekir. Gebelik dönemindeki kadın hastalar için röntgen içerdiği radyasyon sebebiyle risk taşımaktadır ve bu radyasyona maruz kalması doğru değildir. Gebelik şüphesi dahi olsa bu durum mutlaka tıbbi anamnez sırasında belirtilmelidir.

Diş Röntgeni Öncesi Ne Yapmak Gerekir?

Röntgen için spesifik bir hazırlık yapılmasına gerek yoktur. Röntgen, diş polikliniğinde hastanın göğsüne koruyucu kurşun önlük giydirilerek çekilir. Röntgen cihazı, hastanın kafatası çevresine yerleştirilir ve hastanın etrafında dönerek ağız içi görüntülerini kaydeder. Kliniklerde x-ray için ayrı bir bölüm bulunmaktadır. Bu bölümün duvarları ve kapısı kurşun içermeli, bu sayede çevreye radyasyon yayılımı önlenmelidir.

Diş Hekimliğinde Kullanılan Röntgen Çeşitleri Nelerdir?

Genel olarak diş röntgenleri, tek dişin görüntülendiği periapikal röntgen, standart panoramik röntgen, sefalometrik röntgen ve dental tomografi olarak 4’e ayrılır. Bunları inceleyecek olursak;

Panoramik diş röntgeni

  • Periapikal Röntgen

Bu röntgen çeşidi diş kökleri de dahil olmak üzere dişin tam ve net olarak görüntüsünü sunuyor ve bu sebeple oldukça sık kullanılan bir röntgen türüdür. Dişin özellikle kök yapısının ve kemikle arasındaki durumun değerlendirilmesi gerektiğinde tercih edilen x-ray çeşidi periapikal röntgenlerdir. Diş köklerinin ve kemik seviyesinin yanı sıra, kist ve apse gibi çeşitli durumların tespit edilmesinde önemli rol oynar. En yaygın olarak endodonti bölümünde kullanılır. Kanal tedavisi uzmanları dişi detaylı incelemek için periapikal röntgeni sıkça tercih ederler. Periapikal röntgen sadece tek bir bölgeden çekilir. Bütün ağız içini göstermez.

  • Standart Panoramik Diş Röntgeni

Çoğu zaman hastaların ağrı, apse gibi şikayetlerine yol açan unsurları belirlemek için tüm ağız yapısının görüntülenmesi gerekebilir. Bu noktada devreye giren standart panoramik diş röntgeni diyebiliriz. Bu röntgen türü sayesinde alt ve üst çenedeki tüm dişlerin yanı sıra çene kemiğinin bir kısmı da tek bir görüntüde incelenebilir. Yetişkinlerin yanı sıra çocukların süt ve daimi dişlerinin gelişimini incelemek amaçlı da panoramik diş röntgeninin kullanıldığını söyleyebiliriz. Hastalar ilk muayene için başvurduklarında genel bir değerlendirme yapmak gerekir. Buna istinaden de standart panoramik röntgen çekilir.

  • Sefalometrik Diş Röntgeni

Kafa kemikleri ve yumuşak dokuların ön, arka ve yan pozisyonlarda görüntülemeyi sağlayan bir radyografik tetkiktir. Ortodontik yani diş teli tedavilerinde ya da cerrahi gerektiren durumlarda sefalometrik diş röntgenlerine ihtiyaç duyulabilir.

  • Diş Tomografisi (Dental Tomografi)

Tedavisi hedeflenen bir bölgedeki yapıların net bir şekilde görüntülenmesini sağlamak amacıyla tercih edilen görüntüleme türü, dental diş tomografileridir. İnce bölümlerden oluşan ve aynı zamanda hacim de içeren dental tomografi çekilirken X ışını kullanılır. Çoğunlukla standart diş röntgenleri ile kıyaslanıyor olsa da aslında standart diş röntgeni ile dental tomografi arasında oldukça büyük farklar bulunur. Aralarındaki en büyük fark ise tomografinin 3 boyutlu bir görüntü sunabiliyor olmasıdır. Dolayısıyla hedeflenen tedavi için bölgedeki uzunluk, derinlik, genişlik gibi bulguları elde etmek mümkündür. Tüm dişlerle birlikte kemik seviyesinin ve çene yapısının de görüntülenmesini sağlayan bir x-ray türüdür.

Röntgenler Çocuklar İçin Zararlı Mıdır?

Çocuklara panoramik radyografi görüntülemenin herhangi bir tehlikesi olup olmadığına dair cevap, neden önerildiğine bağlı olarak değişebilir. Diş hekimliği veya tıbbi açıdan, her türden radyografi, sadece sağladıkları bilgilere kesin ihtiyaç durumunda çekilmelidir. 

Çocukların klinik olarak belirlenen diş sorunları varsa (büyük diş boşlukları, ağız içi şişlik, şiddetli ağrı veya anormal durumda çene gelişimi vs.), panoramik görüntü iyi bir tercih olabilir ve tedavinin gerekliliği açısından güvenli kabul edilebilir. Bununla beraber, diş hekimi klinik olarak herhangi bir problem tespit etmezse ve çocuğun herhangi belirgin bir semptomu yok ise, mevcut diş hekimliği otoritesinin çoğu, çok küçük yaştaki çocuklar için röntgen çekimini önermez. Çocuğunuzun diş hekimi ya da kendi diş hekiminiz röntgen çekimini gerekli görürse, nedenini sorgulamak iyi bir fikirdir. 

Ne Sıklıkla Röntgen Çekilmesi Doğrudur?

Diş röntgenlerinin sıklığı hastanın ağız ve diş sağlığına, çürük ilerleme riski ile bağlantılıdır. Bu sayı yetişkin hastalar için bir ila iki yılda bir uygun sayılırken, çürük sayısı fazla ve ağız sağlığı istenilen seviyede olmayan bazı hastalarda altı ayda bir röntgen alınması gerekebilir. Dişler arasındaki boşlukları kontrol etmek amaçlı çekilen ısırma radyografilerinin periyodik olarak tekrarlanmasının bir sebebi vardır çünkü dişler çok büyük ve tedavisi zor bir duruma gelene kadar klinik muayene ile devamlılıkta bulunamazlar. Röntgenlerin sıklığı hastanın ağız sağlığına ve çürük geliştirme riskine bağlıdır.

Diş Röntgenlerinin Avantajları Nelerdir?

Diş röntgenleri tıptaki diliyle panoramik radyografi görüntülerinin birçok avantajı bulunmaktadır. Öncelikle dişlerde oluşan çürüklerin başlangıç noktalarının belirlenebilmesi amacıyla çekilen radyografiler doğru tedavi olanağı sağlamaktadır. Bunun haricinde çenelerde oluşan iltihaba bağlı kist veya tümör gibi problemlerin gözle görülür şekilde tespit edilmesinin ve gerekli, doğru tedavinin uygulanması olanağı sağlar. Bu sayede hastalar istenilen ağız sağlığına erişmiş olurlar.

Ayrıca ağız içi muayene esnasında tespit edilemeyen, diş köklerinde ve çene kemiğinde bulunan sorunların da tespiti, röntgen çekiminin en önemli avantajlarından biridir. Erken konulan teşhislerin sonucunda ise tüm tedaviler geç kalınmadan ve problem büyümeden yapıldığı için tedavinin başarısı yüksek oranlardadır. Zamanında ve doğru müdahale ile tedavi sonrası oluşabilecek problemlerin önüne geçilir ve zorlu bir tedavi metodu uygulanmadan, düşük bütçe ve zamandan tasarruf sağlanmış olur. Bunun gibi birçok avantaja sahip diş röntgenlerinin dezavantajı bulunmamaktadır…

Daha fazla soru ve yanıtlarınız için İnci Ağız ve Diş Sağlığı merkezlerine başvurabilir ve ücretsiz muayene olanağından faydalanabilirsiniz. Ağız ve Diş Sağlığı merkezi sektöründe öncü bir marka haline gelen ve her geçen gün başarılarına yenilerini eklemeyi hedefleyen İnci Diş’in bütün kliniklerinde radyografik(röntgen) görüntülemesi ve ağız içi muayenesi ücretsiz bir şekilde yapılmaktadır.

    Detaylı Bilgi Almak İçin Formu Doldurun

    Ad Soyad

    Cep Telefonu

    Mesajınız

    whatsapp logo
    X

    İnci Diş
    Çevrimiçi

    Merhaba 👋, Görüşmeyi başlatmak için "formu doldurun". Hayalinizdeki görünüm sizi bekliyor! 👇👇